Les 5      12- 4 -2020 Ook voor kinderen! HET KLEINE Vandaag wil ik een lans breken voor het kleine, voor het tekeningetje,voor een klein schilderijtje Het tekenen van waar je oog op valt,iets dat je dierbaar is of jezelf zonder pretenties in de spiegel. (Ja ja Peter Vos en Rembrandt ,maar ik houd van een goed voorbeeld)   Eerst even de kinderen,die dat allang doen,zomaar even tekenen. Ik doe met de kinderclub een les striptekenen, maar had geen exemplaar in huis,die heeft Berit mij gestuurd, zij kan heel goed verhalen vertellen. Kijk maar.
De les gaat als volgt: Verdeel je papier in 6 vakken met een rechthoek erboven Daarin staat met mooie grote letters de titel,en de naam van de schrijver(Dat ontbreekt bij Berits strips,maar ze heeft ze thuis gemaakt,ze zijn mooi genoeg!) Dan bedenk je een verhaaltje, met een begin en een eind. Dan bedenk je wat er inelk vakje gaat gebeuren. Bijvoorbeeld vakje 1 eendje en moedereend . Moedereend zegt jij bent stout! eendje zegt ik loop weg vakje 2 eendje loopt naar bos,vakje 3 eendje zegt ik ben verdwaald vakje 4 vliegende vogel roept kom ik wijs je de weg!vakje 5 eendje ziet zijn huis en zegt eindelijk! vakje 6 er is feest moeder heeft slingers en taart en zegt o wat ben ik blij. Gebruik tekst ballonnetjes,geluiden,tekens die je in strips ook ziet ,zwart wolkje voor boos,bliksem ,vraagtekens enzovoort.
Voor de grote mensen,waar dat allemaal niet meer  zo vanzelf gaat heb ik een paar mooie voorbeelden
4 plaatjes kan natuurlijk ook!
Vooral van brieven met tekeningen,die nu juist heel leuk zijn om te maken of te sturen.Ik kreeg hele mooie van Jeroen Degen
Zoals je ziet gebruikt hij van alles, Handschrift met pen en inkt,plaatjes, copietjes en deze puzelstukjes,erg mooi.
Wat ook fijn is: stempels, ik heb net nieuwe gekocht. De afwisseling van handschrift en de scherpte van een stempel werkt goed er zijn er veel te koop.Of maak er een van een grote gum of een stukje linoleum op een houten blokje
Die zijn ook fijn voor verjaardagskaarten
Peter Vos
Middeleeuwse handschriften
Natuurlijk Vincent van Gogh s brieven
Én vooral ook de envelop versieren,met die vreugedeloze Hollandse postzegels moet dat wel!
VOORBEELDEN
Dit briefje is van Manet,die een dame de eerste pruim uit zijn tuin stuurt
En dit stuurde hij aan iemand die bij hem een schilderij van een bos arperges gekocht had,deze was blijven liggen...
Kleine schilderijtjes, ook fijn, als je eens een paar bloemetjes in een glaasje schildert en al prutsend de geheimzinnige ruimtes ontdekt tussen de stelen,en de glinstering op het glas. Dan heb je geen yoga juf nodig voor de meditatie!
Dit is werk van Paula Modersohn Becker. Hoe ze zo iets eenvoudigs zo mooi kan schilderen,ik vind haar werk prachtig.
Voor al deze voorbeelden geldt: gewoon nadoen!